Skip to content

Arven etter en samfunnsbygger

Historien om Occasione by Olaisen starter i 1972 – da Steinar Olaisen satte sin 1200 laksesmolt ut i en hjemmesnekret merd.

Steinar Olaisen var født og oppvokst på Lovund. En oppvekst som tente et evig brennende hjerte for heimplassen sin. For Steinar var øya det eneste stedet som var «gagn i». Men på 60- og 70-tallet var framtidsutsiktene på Lovund i likhet med mange av øyene rundt dårlige. Folketallet gikk ned, og det var svært få arbeidsplasser på øyene. Skolen på Lovund var i ferd med å legges ned, da skolen manglet kvalifiserte lærere.

Steinar var på den tiden student i Oslo, hvor han studerte historie, psykologi og pedagogikk. Sammen med sin slektning og venn Hans Petter Meland, som var student i Trondheim, søkte de på lærerstillingene. De to flyttet hjem til Lovund, og gikk i gang med lærergjerningen med friskt mot. Men de innså også at øya trengte mer enn lærere for å stanse fraflyttingen. Ungdommene på øya måtte jo ha noe å komme tilbake til.

Det er nå Steinar blir en av de første virkelige laksepioneerene. Han og Hans Petter Meland var de første nord for Trondheimsfjorden som bygde egne merder og satte ut laksesmolt. Juni 1972 satte de to kompisene ut 1200 smolt i en hjemmesnekret merd. Dagen etter hadde 1000 av dem dødd. Selskapet het da Lovund Sjøprodukter. Og ting skulle med tiden gå mye bedre.

De første tiårene var preget av mye prøving og feiling for havbruksnæringen. Det var konkurser og refinansieringer. Det var sykdom og dumpinganklager. Laksepionérene, forskere, leverandører, lokalsamfunn og myndigheter jobbet knallhardt, og klarte sammen å overvinne mange av utfordringene.

I løpet av årene ble selskapet videreutviklet til dagens Nova Sea. Nova Sea er et helintegrert lakseselskap. Hovedadministrasjonen ligger på Lovund, og på øya ligger også slakteriet. Fra Lovund går det om lag 18-20 trailere med laks ut i verden, hver dag. Folketallet på Lovund har doblet seg.  I dag er lakseoppdrettsnæringen en av bærebjelkene langs kysten og laks fra Nova Sea nytes over hele verden.

Det turte neppe Steinar å drømme om da han i 1972 stod og ventet på laksesmolten som kom med sjøflyet.

Men hans arv som samfunnsbygger ga Lovund et nytt liv. Steinar kjente «alle», og det var et stort sjokk for hele Lovund-samfunnet da han brått døde i 2011. Da arvet de tre barna hans, Aino, Maria og Håkon Vigner hans eierskap. Med stor ærefrykt tok de tre løs på oppgaven med å ta arven videre.

Familien er fortsatt sammensveiset, med nye generasjoner som engasjerer seg i selskapene. De unge ser framover og vil være med på å sette retning.

Utgangspunktet er fantastisk. Havbruksnæringen har hatt eventyrlig framvekst. Det gir muligheter. Samtidig som det forplikter.

Occasione by Olaisen ønsker å være med på å videreutvikle samfunnet og havbruksnæringen videre. Det er fortsatt mange utfordringer som skal løses. Vi som lever nå må agere på en mer bærekraftig måte, og gjennom Occasione by Olaisen ønsker vi å bidra til en mer bærekraftig utvikling av klimaet, miljøet og ressursbruken.

Vi er gitt en mulighet til å være med på å sette retning og bidra til gode endringer. Den skylder vi alle som har gått før oss, og de som kommer etter oss, å ta på største alvor.

Aino og Maria Olaisen Foto: Marthe Mølstre

LinkedIn
Dekorlinjer

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.